Świeżo wyciskane soki są bardzo zdrowe, niemniej jednak żeby pozyskać najlepszą jakość takich soków, należy zastosować do wyciskania odpowiednie urządzenia. Wyciskarka gastronomiczna nie za każdym razem gwarantuje, że uzyskany sok będzie świetnej jakości. Powinniśmy podzielić wyciskarki ze względu na ich sposób działania.
Mamy na rynku wyciskarki wolnoobrotowe i normalne wyciskarki do owoców. Wyciskarka standardowa funkcjonuje szybko, a przez to podgrzewa wyciskany materiał, czyli owoce, warzywa lub zioła, a to skutkuje stratami witamin i składników mineralnych. W wysokiej temperaturze zniszczeniu ulega między innymi cenna witamina C. Wolnoobrotowe wyciskarki nie podgrzewają tak mocno produktów, a przez to nie powodują zmniejszenia ilości witamin. Wyciskarka wolnoobrotowa jest droższa, ale pozwala nam uzyskać sok o zdecydowanie lepszym składzie. Wyciskarka gastronomiczna do cytrusów jest dosyć dużą maszyną nastawioną głównie na wyciskanie sporej ilości soku z cytryny, mandarynek czy pomarańczy. Taka wyciskarka ma dużą pojemność i dosyć bardzo szybko funkcjonuje, dzięki czemu pozwala wygenerować prawie hurtowe ilości soków. Zwyczajne normalne wyciskarki z przeznaczeniem do domu działają z całą pewnością wolniej, przez to możemy w nich przygotować mniejszą ilość soku. Nie oznacza to jednakże, że sok ten będzie miał gorsze właściwości. Tak jak wspomnieliśmy przedtem, wszystko zależy od sposobu działania dokładnie określonej wyciskarki, zatem warto zapoznać się ze standardem danego urządzenia zanim zdecydujemy się na jego zakup.
Warto zobaczyć: gastronomiczne wyciskarki do soków.