Zamrażalki do żywności

Mrożenie żywności
Wielu właścicieli firm z sektora gastronomicznego zastanawia się, czy nie gorzej zakupić własną komorę chłodniczą, czy wynająć ją w firmie, która świadczy takie usługi. Głównie długoterminowy wynajem chłodni może się opłacać w momencie, kiedy taka chłodnia jest nam potrzebna tylko na kilka tygodni albo kilka miesięcy. Gdy używamy jej stale, to w pewnych przypadkach dużo lepiej kupić własne urządzenie lub wziąć je w leasing, jeżeli już oczywiście istnieje taka sposobność.



Nieco inaczej sprawa ma miejsce w sytuacji komór służących do dojrzewania. Komory dojrzewalnicze są zwykle wykorzystywane stale w firmach, które specjalizują się w żywności dojrzewającej, przykładowo serach. W takich firmach produkcja odbywa się systemem ciągłym, więc komora jest wykorzystywana właściwie stale. Oczywiście można ją również wypożyczyć, a koszt wypożyczenia w pewnych sytuacjach będzie niższy niż koszt zakupu i eksploatacji. Niewątpliwie przed podjęciem ostatecznej wyborów warto sprawdzić różnorakie modele biznesowe i wykonać bilans profitów i strat zarówno w jednym, jak i w drugim przypadku. Wówczas dowiemy się, które rozwiązanie będzie lepsze i efektywniejsze z perspektywy naszego biznesu, a nie pod kątem ogólnych zasad czy sytuacji jakie mają na rynku. Zwracając uwagę na na to, że każda firma jest inna, rozwiązania dla poszczególnych zawsze powinno się dopasować osobiście, biorąc pod uwagę różnorakie czynniki, a sprawdzeniem najlepszych rozwiązań powinien się zająć specjalista, który jest w stanie ocenić ryzyko biznesowe każdej z opcji branych pod uwagę.

Polecam: krótkoterminowy wynajem chłodni.